Schotland and coaching

Trainingpeaks University

Dat er in Schotland gefietst wordt en dat je er goed kunt MTB’en is wel bekend. Dat er heel veel goeie coaches zijn die talent opsporen en laten groeien is ook wel bekend; Het bekendste voorbeeld is Sir Chris Hoy…

Dat je in Schotland dus alles combineert en de godfather van het moderne trainen en innovatie bij haalt, dat was een goeie keuze.
En dus trok ik met mijn koffertje voor 5 dagen naar Stirling, Schotland. Drie dagen les en masterclass van Joe Friel en zijn rechterhand Dave Schell, om alles uit Trainingpeaks te halen en het in te zetten om je sporters beter te maken. Hoe ga je nou trainingen uitzetten en een jaarplan samenstellen dat is gebaseerd op vermoeidheidscurves en fitheid en niet zo zeer op kilometers, of het aantal trainingsuren.

Wat betekent dat allemaal? Het zijn de fijne kneepjes van de wetenschappelijk kant van het coachen.

Joe en Dave – open, benaderbaar, wijs, intelligent en grappig hebben ons drie dagen lang laten zien en laten ervaren welke mogelijkheden er zijn. En als je het anders wilde doen dan zij, dan was dat prima, wanneer de argumentatie logisch was.

Na drie dagen scherm staren en praten met 24 andere coaches uit Ierland, Engeland en Schotland uit de triathlon sport en alle fiets disciplines, was het op dinsdag tijd voor frisse lucht.

En in Stirling liggen twee nationale monumenten van ongekende schoonheid. Het National Wallace Monument en Stirling Castle. Joe en Dave waren op dinsdag ook nog in het hotel en dus trokken we met zijn drieen onder een zonnetje naar die grote bult aan de zuid-west kant van de stad, om alles eens te bekijken.

Wat een schoonheid, geschiedenis en veldslagen liggen er rond dat kasteel. En hoe leuk om keuvelend, lopend en kijkend te praten met je docenten en nog wat antwoorden te krijgen op vragen, om gebruik te maken van de ervaring van de schrijver van de Trainingsbible boeken

Met dank aan MBC Noordbikers; Els de Graaff; Maarten Visker; Ozlem Ceyhan en Harry Kreijtz die mij in staat hebben gesteld om hierbij aanwezig te zijn.

WKO
Analyse van wattage over 2 jaren